Toaletter på Jane Austens tid

Jag håller på att skriva en artikel om avloppsteknikens utveckling i Göteborg. Under detta spännande arbete, som jag hoppas kunna skriva mer om, har jag också blivit nyfiken på utvecklingen i England och föll därför över en artikel/blogg om toaletter på Jane Austens tid. Göteborgs avloppssystem, som kom på dagordningen under 1850-talet, var nämligen inspirerat av avloppssystem i engelska städer, vilket gör de engelska systemen extra intressanta för mig. I Sverige saknades kunskap, men efter flera studieresor till England kunde planer för byggnad av avloppssystem i Göteborg skrivas. Det är intressant att tänka sig att vi inte har haft vattenburna toaletter i mer än cirka 100 år. Förhållandena i Sverige såväl som i England var vidriga i städerna, med stinkande avloppsvatten på gator och bakgårdar.

Jag kan inte låta bli att visa denna fina bild som artikeln ovan länkar till. En kvinna hämtar vatten från en kran alldeles bredvid en radda soptunnor. Hygienen är förmodligen inte den bästa och detta är ändå långt senare än 1850-talet, nämligen 1931.

Kvinna hämtar vatten vid vägen, med soptunnor i bakgrunden längs väggen.

Kvinna hämtar vatten. Lägg märke till soptunnorna i bakgrunden som potentiella smittospridare. Bilden är från 1931.

Jag återkommer med mer om Göteborgs avloppssystems historia – det är något att se fram emot!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s